Kunst- & Portretschilder

Beste bezoeker, van harte welkom !

Even mezelf voorstellen: mijn naam is Dirk Van Houtven geboren te Duffel op 25 oktober 1959. Ik ben opgegroeid in een gezin van vier kinderen wonende in het gehucht Duffel Mijlstraat.

Albert Schellemans gaf toen les in het eerste leerjaar, de eerste leraar die mij stimuleerde in mijn eerste stappen .

Vorm geven naar de waarheid en natuur was van in het begin uiterst belangrijk voor mij .

Op een zekere dag stopt een auto voor het ouderlijk huis en een man installeert zich langs de straat met een schilderezel , een echte schilder wat een belevenis .

Als 10 jarige ging ik naar de tekenschool te Lier waar ik bij .o.a. Willy Cools heb les gevolgd . ( de man met zijn schilderezel )

Wanneer mensen komen poseren in mijn schildersatelier, stel ik ze graag gerust. Mijn nieuwsgierigheid naar hun persoonlijkheid geeft het portret ziel en diepgang. 

Verder was er ook nog een juffrouw meteen heerlijk parfum en een oneindig decolleté , helemaal versiert met armbanden en sierraden ( haar naam ben ik ondertussen kwijt ).

De geur van plakkaatverf , papier wasco-krijtjes en Chinese inkt is mij altijd bijgebleven .
Andere leraars Mr Verbist en Mr Goossens hebben ook hun deel bijgedragen aan mijn eerste stappen.

Als 16 jarige kwam ik terecht bij Walter Arras voor portret naar levend model , daarna op 18 jarige leeftijd bij Danielle Haesenbroeckx in het modelatelier.

Op 24 jaar de Academie van Mechelen dagonderwijs tekenen en schilderen gedurende de volgende 3 jaar.

Maurice Van Den Dries , Gilbert Van Hool voor tekenen, Rudy De Biévre voor schilderen .

Een tiental jaren nadien ben ik terug gegaan voor een periode van 2 jaar bij Edwig Goyvaerts , mijn laatste leraar en vriend . Zonder afbreuk te doen aan alle voorgaande is Edwig Goyvaerts de man die mij tot op vandaag nog altijd inspireert en begrijpt .

Ik werk graag rond het thema ‘mensen en erkenning door herkenning’. Ondernemers bijvoorbeeld zijn de helden van de maatschappij. Hun persoonlijk verhaal verwerk ik graag in sprekende bedrijfsportretten.

Wil je zelf een portret laten maken?